Naar inhoud

Hemelum

woonhuis, particulier

Interieurarchitectuur 

Ontwerp keuken, kasten, inrichting, kleuren-, materialen- en lichtplan

 

Een prachtige vrijstaande woning te Hemelum, symmetrisch opgebouwd, behoefte naast een nieuw interieur, ook meer eenheid. Meer betrokkenheid in de ruimten. De mooie authentieke hal welke de woning letterlijk opsplitst; maakte een grote scheiding tussen de keuken en de zitkamer. Een renovatie en een sterk concept heeft de basis gelegd aan de behoeften van het gezin.De centrale hal is bewaard gebleven maar door de toegangen te vergroten en de scheidingen transparant te maken, kregen de ruimten al veel meer met elkaar te maken. Zicht- en looplijnen door het glas en de uitgelijnde toegangen creëren een gevoel van eenheid. De hal die de kamers separaat maakt heeft nu voor beide vertrekken een toegevoegde waarde. De ruimten blijven op zich zelf staan en de ruimten worden met elkaar verbonden. Door de glazen schuifwanden te sluiten blijft warmte bewaard en zijn de ruimten 'afgesloten'. Detaillering door de schuifwanden en het mechanisme toonbaar te maken, maken de woning eerlijk en transparant. Vele authentieke elementen en materialen die bewaard zijn gebleven -zoals de vloer in de hal- blijven zo allemaal in hun waarde en vullen elkaar aan.

 

De keuken is symmetrisch geplaatst, uitgelijnd met openslaande tuindeuren naar buiten. Een groot gebaar waar de eettafel op kan aansluiten. De wand met kasten in de keuken is functioneel en het lijnenspel wat hier plaatsvindt komt terug in de kast van de andere ruimte, de zitkamer. Hier is een kastenwand gemaakt met gelijke verdeling echter dan in een ander materiaal en ingevuld naar de behoefte van die ruimte. De houtkachel is hier ingebouwd en is een onderdeel van de kastenwand. Eenheid en herkenning.

De zitkamer heeft net als de keuken centrale deuren naar buiten. De zitkamer is op diverse manieren in te richten door de rechthoekige vorm. De bank is momenteel centraal geplaatst zodat er een relatie is met de eetkamer en televisie en op deze manier ontstaat een scheiding in de ruimte zelf zodat er een werkplek ontstaat grenzend aan de kastenwand.De kastenwand zou worden doorgetrokken aan de zelfde zijde om het glas heen, doordat het nu juist een minimaal (van gelijkwaardig) houten kastje is geworden, is het een mooi contrast met de grote kastenwanden worden de functies ook meer duidelijk.

De wandverlichting en het naturel kleurenpallet welke gelijk is toegepast in de vertrekken, is een sterke basis die de ruimten mooi doet uitkomen en het verhaal ondersteund. Alle persoonlijke spullen die worden toegevoegd komen mooi uit en creëren een eigen sfeer.

 

Een prachtige woning welke zowel functioneel als esthetisch in balans is en totaal passend bij zijn bewoners. De bestaande woning is met zijn charme bewaard gebleven en alle nieuwe ingrepen zijn alleen maar een toevoeging. De uitvoering heeft op eigen regie plaatsgevonden.

Een prachtig gezin waarmee de samenwerking super was en waar we elke stap in goed overleg hebben gemaakt. Zo zijn vooraf diverse schetsen van diverse manieren van verbouwen voorgelegd en had de centrale hal ook anders een functie kunnen krijgen als vereniging en scheiding. Alle opties zijn goed doorgesproken en onderzocht en op deze manier is er voor het gezin een ontwerp ontstaan die het beste past en functioneert. De woning wordt nog steeds met veel plezier beleefd, daar doe je het uiteindelijk voor!

Lichte woonkamer met glazen schuifdeur
Hal met originele terrazzo vloer
Strakke keuken met authentiek plafond