Naar inhoud

Nes

woonvilla, particulier

Interieurarchitectuur met uitbouw

Totaaltraject villa: ontwerp, uitwerking en uitvoering(keuken, badkamer, inrichting, kleur-, materiaal- en lichtplan, inrichting)

 

Voor een grote vrijstaande villa in Nes (Akkrum) was een grote verbouwing nodig om het voor de nieuwe bewoners uit Amsterdam functioneel en leefbaar te maken.Het was een symmetrische woning met centrale ingang.

Bij entree was gelijk een bedompt gevoel aanwezig door de vrij donkere hal en lage binnenkomst.

De eerste ingreep was snel duidelijk; een uitbouw bij de entree. Een groot gebaar waarbij je groots binnenkomt. Een uitbouw die beide verdiepingen meepakt en gelijk laat zien wat de woning te bieden heeft. Door de hoogte kan volledige lichtinval zijn werk doen naar alle ruimten toe.

Vanuit de centrale hal kan men eenvoudig zijn weg vervolgen naar een desbetreffende ruimte.

Alles is 'eerlijk' gemaakt; de vormentaal van het dak is zichtbaar aan de binnenzijde en deze opbrengst is bijna een kunstwerk geworden om naar te kijken. Met de hanglampen centraal wordt de ruimte van alle kanten aangelicht en deze zijn door de minimale en ronde vormgeving een prachtige toevoeging aan de puntige vormen van het plafond.

 

Een slaapkamer op de begane grond met aangrenzende badkamer is door de kleine ruimte optimaal benut. Er is in de badkamer gebruik gemaakt van een licht grootformaat Kerlite tegel in 1 kleur met minimale voeg. De vormgeving van de badkamer heeft een herkenbaar handschrift welke elders in de woning terugkomt: inkepingen, lichtlijnen en randen, kleine verschuivingen, instekende elementen en doorlopende blokken. Met minimale middelen optimale opbrengst. Grote gebaren en totale eenheid. Met het functioneren op de voorgrond.

 

De keuken is ook minimaal en door de grootte hebben we wel ervoor gezorgd dat het 1 ruimte blijft. Zo is de vorm van de afzuigkap een verbindende factor via het plafond. En is de zwevende kastenwand aan de wand gelijkwaardig aan de keuken langs de wand zodat het bij elkaar blijft horen. Hier speelt materiaal in diverse diktes en verhoudingen een soort spanningsveld in de eenvoudige vormentaal. Zo was het best spannend om het dunne blad zwevend over de aantallen meters kaarsrecht te houden en te kunnen plaatsen. Door de open ruimte onder het blad is het toch net of het zweeft en daardoor wordt het niet een groot zwaar blok maar blijft het verfijnd.

 

De toegang naar de kamer rechtstreeks vanuit de hal is dicht gemaakt zodat er meer wand overblijft in de zitkamer en meer ruimte om de inrichting te kunnen plaatsen. De tv is zwevend geplaatst met verlichting rondom dat voor de ogen rustgevend werkt naast het daglicht aan de linkerzijde. Het maakt de schaduwhoek levendig en het contrast minder groot.

Het blok welke automatisch is ontstaan in het midden door de routing, vormt een scheiding tussen keuken, eetkamer en zitkamer. Het blok is functioneel gemaakt door een 'minimale' kast er in te bouwen waar alle domotica, elektronica en verlichting aan te sturen is. De klep heeft een touch functie en heeft een minimale rand rondom en is afgewerkt met een glans laag, om het er tóch te laten zijn. Daarboven is als tegenhanger juist een open nis gemaakt waar kunst en collector items in kunnen worden geplaatst.

ruime en lichte entree