Naar inhoud

Warns

huisartsenpraktijk

Interieurontwerp 

Kleur- en materialenplan, ontwerp balie, inrichting, advies

 

Voor de nieuwe praktijk van Eijrond en Piersma was het concept een heel belangrijk onderdeel in dit proces. De praktijk moest een 'thuispraktijk' worden van en voor de omgeving, de bezoekers. Mensen voelen zich beter van een prettige sfeer, een 'thuis' en komen niet altijd met een fijne reden in een praktijk terecht.

De elementen die we nodig zijn om te overleven zijn 'vuur, aarde, water en lucht' en deze zijn gebruikt als onderdeel van het concept, samen met de vier jaargetijden. In combinatie met de kenmerken uit de omgeving (open, boerderijen, landbouw, varen, vissers, fietsers, toerisme en omliggende dorpen) is er per ruimte een vertaling gemaakt. Elke ruimte heeft een fotowand en kleurgebruik is op gelijke wanden toegepast zodat er een eenheid in toepassing ontstaat.

 

De bezoeker is gericht naar de fotowand zodat deze de sfeer kan beleven en de arts zich kan richten op de reden van het bezoek.

Pure en verzadigde kleuren zijn gebruikt op grote vlakken in het pand. Kleuren zoals een diepblauwe lucht een oranje/zwart dak van een boerderij met het felle groene land eromheen, koeien, water.. het geheel ondersteund met lichte naturellen voor contrast en datgene te laten uitkomen wat je wilt laten zien.

Warns is een lintdorp welke we wilden vertalen in de lange gang die het pand heeft. De skyline van Warns is geprint op de lichtblauwe wand, welke de ruimten en dus de kenmerken met elkaar verbind.

 

De balie bij de entree springt in het oog met de foto van de visser op de achtergrond en warm kleurengebruik. De balie loopt schuin af welke naast een functioneel aspect het ook een minder zwaar blok maakt. Als contrast en afscheiding is een wit strak element er tussen gestoken. Op deze manier is er duidelijk een scheiding waar men snel medicijnen kan afhalen en waar men met de balie medewerker in gesprek kan gaan.

De diverse kleuren op de vloer versterken het looppad en geven bij de balie tevens een gevoel voor 'wachtlijn' op.

De backoffice heeft –indien de schuifdeur en het raam achter de balie geopend is- een kalm en werkbaar kleurenpallet die aansluit als ondersteuning op de kleuren die zich bij de balie bevinden.

 

In de gang zijn de deuren rustig en gelijk gehouden aan de wand om ze niet op te laten vallen. Op deze manier wordt de lengte benadrukt en ligt de focus op de skyline op de wand.

De looplijn op de vloer die zich daartoe keert geeft daarentegen het gevoel en gebaar van toegang.

De praktijk is uiteindelijk een fijn verblijf geworden voor zijn gebruiker. De wachtkamer is omgetoverd tot voorhuis van een boerderij met kenmerken zoals hoge lambrisering en oud Friese borden aan de muur.

 

Samen zijn we dit proces aangegaan en het was een fijne samenwerking.

Met eigen input en wensen van Aukje en Sylvia hebben we het concept kunnen vertalen naar een passend, werkbaar interieurontwerp met als gevolg een prettig verblijf en werkplek.