Naar inhoud

Woudsend

villa particulier (wonen en werken)

Interieurontwerp, uitwerking en uitvoering, styling en advies

Ontwerp keuken, badkamer, kleuren-, materialen-, meubel- en lichtplan verdiepingen. Inrichting. Exterieuraanpassingen.

 

Een grote villa te Woudsend aan de rand van het water met ruim uitzicht en met een grote omliggende tuin, is toe aan een renovatie voor zowel het interieur als het exterieur. De behoefte, het functioneren en de stijl van de nieuwe bewoner(s) was van een andere aard dan de status van de villa op tijd van aankopen. De indeling van de villa is destijds ontstaan naar de behoefte van de vorige bewoners die het pand hebben laten bouwen, om een bestaande bunker heen. De villa speelt heel mooi met de omgeving en de plek waar het staat.

 

Omdat het wonen vooral op de eerste en tweede verdieping plaatsvindt, hebben hier de meeste aanpassingen plaatsgevonden. De bestaande transparante open haard heeft plaats gemaakt voor een moderne zwarte hangende haard met daaromheen een bestaande halfronde wand om de zitting rondom de haard te waarborgen. Omdat de plafonds en de wanden allemaal opnieuw moesten worden gestuct, konden we de nieuwe verlichting en overige mooi in wegwerken. Daar waar het kon hebben we wanden doorbroken voor meer openheid en zicht.Een gesloten deur van de overloop naar de kamer/ keuken in een knik hebben we verwijderd en op een ruimere afstand van de keuken hebben we transparante stalen deuren ontworpen en geplaatst. Zo krijg je bij opkomst in de woning al een gevoel van de beleving binnen.

De keuken voelt meer open en ruim en hebben we rustig gehouden. De wanden zijn functioneel benut en het eiland is aangepast qua vorm zodat deze aan meerdere zijden bruikbaar is. Een extra wand met kasten hebben we verwijderd zodat er meer beweegruimte in de keuken ontstond. Zo was de keuken ook iets meer in verhouding met de overige ruimten in de woning.

De keuken loopt over en is gescheiden van de eetkamer. Dit is een ruimte met een totale glazen pui met uitzicht over de tuin. Meer dan een goede tafel met stoelen en fraaie verlichting behoeft deze ruimte dan ook niet. Door het zonnige aanblik is er persoonlijke kunst geplaatst op de wand welke in deze ruimte mooi uitkomt.

 

De haard is de spil in de woonetage. Rondom deze ruimte zijn er 4 'kamers', open met elk hun eigen functie en uitzicht. Vroeger was de woning een vierkante bunker en zo is het pand uitgebouwd met aan elke zijde een kamer met transparante pui. Dat principe hebben we overeind gehouden en elke kamer heeft een gelijk principe in het lichtplan met functioneel plafond en sfeervolle wandverlichting.

De zitkamer is het meest verenigd met de centrale haard. Een groot zitelement van Linteloo is hier dan ook prachtig, afgemaakt met een Eames. Een lange salontafel van Linteloo benadrukt de volumes en verwijst tevens naar het uitzicht richting het dorp.

De werkkamer welke de derde ruimte is, bevat een in het oog springend kobalt blauw carpet van wol. Kleur is waar de opdrachtgever van houdt, verzadigde kleuren. Zijn inspiratie en smaak komt ook uit reizen en de items die hij vervolgens meebrengt uit een desbetreffend land. Dit is terug te vinden door heel het huis.

De slaapkamer op de 2e verdieping heeft een aangrenzende badkamer. Hier hebben we geprobeerd met zo weinig mogelijk ingrepen een 'nieuwe' badkamer te maken van deze tijd naar de behoefte van de opdrachtgever.Een inloopdouche maakt de badkamer 'privé', waarachter de lange wastafel zich bevindt, op maat gemaakt. Deze grenst aan een glazen raam met uitzicht tot ver over het land.Het verlaagde bad heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe met moderne tegels.

 

Overal is wit toegepast, de indeling en vormentaal van de ruimten geeft de functie en verdeling aan Door 1 witte kleur komt de inrichting mooi uit en is de basis een eenheid. Er gebeurt vrij veel door de grote glazen partijen en kleur op de wanden heeft hier nergens toegevoegde waarde. Daar waar we wit hebben toegepast, is al het wit gelijk voor de zuiverheid. Ook de raambekleding laten we bij het pand horen door deze af te stemmen op de wanden en gelijk wit te gebruiken.

 

Het lichtplan maakt het ontwerp en zijn aanpassingen af. In functioneren en beleving. Bij de entree is goede verlichting geplaatst bij de deur en dit loopt door in het plafond binnen. Langs de wanden en in de ruimten op de verdieping is symmetrisch gelijke wandverlichting geplaatst. Daar waar nodig afgemaakt met losse vloer- en of plafondlampen van diverse merken. De trap in de hal welke de opkomst naar de woonruimten geeft, heeft langs de hoge wand een armatuur die als een kunstwerk over de wand kruipt en de ruimte mooie sfeerlicht geeft.

 

Een mooie grote villa waar aanpassingen zijn aangebracht om het naar een modern en functioneel niveau te tillen. Het verhaal achter de totstandkoming van de architectuur is daar waar mogelijk behouden. Buiten zijn de terrassen omgetoverd tot bruikbare zitplekken en de 'bakken' zijn van binnen bekleed. Het staal bij het exterieur welke een paars kleur had zijn tot een neutrale grijs terug gebracht. Uiteindelijk heeft de verlichting buiten het pand van binnen naar buiten gebracht kleed dit de villa verder aan.